• <Läs mer på Intel.com
Masthead Light

Ta vara på din gamla dator

Du vet att det är ett smart drag att byta ut en bensinslukande gammal kärra mot en läcker ny bil som är snabbare, säkrare och mer bränslesnål. Men hur är det då med att uppgradera datorn, som kostar en bråkdel av din bil? Enligt New York Times har datoranvändning ersatt radiolyssnande som vår näst mest populära medieaktivitet efter tv-tittande.

 

Allt fler har tröttnat på att använda omoderna datorer som är både långsamma och känsliga för angrepp. Därför köper de nyare, mer användarvänliga modeller med bättre prestanda. Om du nyligen har kollat in en Intel-baserad Ultrabook, bärbar dator eller all-in-one-dator så vet du att hela datorupplevelsen har förbättrats dramatiskt, från filhantering till underhållning. Ta reda på vad du kan göra med din gamla dator när du har uppgraderat för att få bättre prestanda och roligare digital underhållning.

 

Donera din gamla dator när du köpt en ny

I stället för att lämna in den gamla datorn på en återvinningscentral är det många som väljer att donera den. Det finns många utbildningscenter i din närhet som kan ha användning för din gamla dator. Det gäller särskilt specialgrupper som pensionärer. När du donerar datorn gör du inte bara en god gärning, utan kan eventuellt även få avdrag på skatten. Du kan läsa mer om program som välkomnar donerade datorer på webbplatsen för U.S. Environmental Protection Agency (endast USA).

 

Skapa en utbildningsplattform för barnen

Om du har barn kan du låta dem använda den gamla datorn för att förbättra sina datorkunskaper inom bland annat ordbehandling. Koppla bort datorn från internet och låt barnen öva på att skapa dokument, tabeller och kalkylblad. Genom att de får slipa på sina färdigheter på en riktig dator i stället för en leksak tar de det på större allvar. Och vem vet ... när det är dags att uppgradera till nästa dator kan barnen antagligen visa dig hur du får ut mesta möjliga av din framtida Intel processor!

 

Sälj din gamla dator

Om du behöver lite extrapengar kan du sälja datorn på Blocket eller Tradera. Först kan du kolla upp vilka priser som jämförbara begagnade datorer ligger ute för. Sätt sedan ett passande pris och glöm inte: vad du än får för den så är det bättre än att den ligger och samlar damm i garderoben.

 

Skapa en datorskulptur

Om du är kreativt lagt går det alltid att skapa något nytt av en gammal dator. En snabb sökning på nätet efter ”datorakvarium” eller ”datorskulptur” visar att bildskärmar kan tas isär och omvandlas till allt från akvarier till terrarier. Och den gamla musen och tangentbordet passar utmärkt för att göras om till moderna skulpturer.

 

Ta reda på hur du raderar en hårddisk

Oavsett vad du väljer att göra med din gamla dator ska du först ta bort alla känsliga data. Du gör detta genom att överföra filerna till en extern hårddisk eller annan lagringsenhet. Läs mer om det här viktiga steget i Överföra filer till en ny dator.

Är du redo att uppgradera?

Upptäck Ultrabook™-enheter

Jämför processorer, bärbara datorer och 2-i-1-enheter, inklusive Ultrabook™. Hitta din nästa dator idag.

Intels produktsökare >