Den webbläsarversion som du använder rekommenderas inte för den här webbplatsen.
Du bör uppgradera till den senaste versionen av webbläsaren genom att klicka på någon av följande länkar.

Intel® Xeon Phi™ hjälpprocessor

Avancerade prestanda för mycket parallella arbetsbelastningar

Vad är hjälpprocessorn Intel® Xeon Phi™?

Hjälpprocessorerna Intel® Xeon Phi™ är PCI Express* formfaktortilläggskort som fungerar synergistiskt med Intel® Xeon® processorer för att aktivera dramatiska prestandaökningar för högparallell kod – upp till 1,2 dubbelprecisions teraFLOPS (floating point operations per second) per hjälpprocessor.

Tillverkad med Intels branschledande 22 nm-teknologi med 3-D Tri-Gate-transistorer, varje hjälpprocessor har flera kärnor, fler trådar och bredare vektorkörningsenheter än en Intel Xeon-processor. Den höga parallellismgraden kompenserar för den lägre hastigheten i varje kärna för att leverera högre aggregerade prestanda för högparallella arbetsbelastningar.

Vilka applikationer kan gagnas av hjälpprocessorn Intel Xeon Phi?

Även om en majoritet av applikationer (80 till 90 procent) kommer att fortsätta att uppnå maximala prestanda på Intel Xeon-processorer, kommer vissa högparallella applikationer att erhålla dramatiska fördelar genom att använda Intel Xeon Phi-hjälpprocessorer. För att kunna dra full fördel av Intel Xeon Phi-hjälpprocessorer måste en applikation skala 100 och mer än 100 programvarutrådar och antingen använda vektorer i omfattande utsträckning eller effektivt använda mer lokal minnesbandbredd än vad som finns tillgängligt på en Intel Xeon-processor. Exempel på segment med högparallella applikationer inkluderar: animering, energi, finans, biovetenskap, tillverkning, medicinskt, offentliga sektorn, väder och mer. Mer information om utvecklingen av Intel® MIC-arkitektur (Intel® Many Integrated Core-arkitektur) >

När använder jag Intel Xeon-processorer och Intel Xeon Phi-hjälpprocessorer?

Tänk "återanvändning" i stället för "omkodning"

Eftersom språk, verktyg och applikationer är kompatibla för både Intel Xeon-processorn och Intel Xeon Phi-hjälpprocessorer, kan du nu tänka "återanvändning" i stället för "omkodning".

En enda programmeringsmodell för all din kod. Hjälpprocessorn Intel Xeon Phi ger utvecklare en punkt för maskinvarudesign som är optimerad för extrem parallellism, utan att kräva att de gör om arkitekturen för eller skriver om sin kod. Det finns inget behov att tänka om hela problemet eller att lära sig en ny programmeringsmodell, bara kompilera om och optimera befintlig kod med bekanta verktyg, bibliotek och körningstider.

Multiplikatoreffekt för prestanda. Genom att upprätthålla en enda källkod mellan Intel Xeon-processorer och Intel Xeon Phi-hjälpprocessorer, optimerar utvecklare en gång för parallellism men maximerar prestanda på både processor och hjälpprocessor.

Flexibel körning. Designad från början för högpresterande databehandling. Till skillnad från en GPU kan en hjälpprocessor stå värd för ett operativsystem, vara fullständigt IP-adresserbar och har support för standarder som MPI (Message Passing Interface). Dessutom kan den fungera i flera körningslägen:

  • "Symmetriskt" läge: Arbetsbelastningsaktiviteter delas mellan värdprocessorn och hjälpprocessorn
  • "Ursprungligt" läge: Arbetsbelastningen finns helt och hållet på hjälpprocessorn, och fungerar i stort sett som separat behandlingsnod
  • "Avlastningsläge": Arbetsbelastningen finns på värdprocessorn, och delar av arbetsbelastningen skickas ut till hjälpprocessorn efter behov. OBS! GPU:er kan ENDAST köras i läge och sitter ofta utan aktivitet.

Relaterade videor