• <Läs mer på Intel.com

Vad är en pekdator?

Av: John Carmitchel 

Pekdatorn har nått stora framgångar de senaste åren. Tack vare populära pekdatorer som iPad* har de tunna pekskärmsdatorerna blivit en ny favorit bland många datoranvändare. De passar perfekt för att surfa på webben eller använda någon av alla tusentals specialappar.

Pekdatorer har varierande effekt och operativsystem. Tack vare processorer som Intel® AtomTM har den nuvarande generationen pekdatorer riktigt bra prestanda. Vissa pekdatorer har dessutom processorer med dubbla kärnor, till exempel Motorola Xoom* och Asus Eee Transformer*.

Operativsystem för pekdatorer. De flesta pekdatorer har operativsystem som har utformats för att passa pekskärmar. Det ger pekdatorn en häftig interaktiv känsla som gör den både rolig och användbar. Ett bra operativsystem är en viktig del av en bra pekdator.

Populära operativsystem för pekdatorer är bland andra Honeycomb*-versionen av Google Android*, mobila versioner av Windows 7* och XP*, och Apples iPad OS*. Det finns fördelar och nackdelar med alla de här operativsystemen, och alla har egna appbutiker som utökar pekdatorernas funktioner. 

Appar omfattar allt från spel till specialiserade ordbehandlare och till och med instrument. I allmänhet utnyttjar appar pekskärmens möjligheter att ge användarna något helt nytt som de inte kan uppleva med en vanlig dator. En pekskärm är ett mycket intuitivt styrsystem, så pekdatortillverkare försöker skapa operativsystem och appar som är så lättillgängliga som möjligt. Avsikten är att användaren ska få en helt annan upplevelse med en pekdator än med en bärbar dator eller netbook.

Tangentbord och dockor. Ofta kan det ändå vara bra att ansluta pekdatorn till ett tangentbord eller en dockningsstation med tangentbord. Visst kan man skriva på pekskärmen, men det går mycket lättare om man ansluter ett tangentbord.

För pekdatorer som Asus Eee Transformer kan man köpa till dockningsstationer med inbyggda tangentbord, som i princip kan omvandla en pekdator till en fullfjädrad netbook. Apple säljer också tangentbord som kan användas med iPad.

Kameror. De senaste pekdatorerna har för det mesta också framåt- och bakåtriktade kameror. Kamerorna är avsedda att göra det enkelt att använda videokonferensappar och snabbt ta högupplösta foton. Det är ytterligare ett sätt som pekdatorer skiljer sig från traditionella datorer. Eftersom de är platta och bärbara kan en inbyggd kamera vara en användbar funktion.

De senaste pekdatorerna har mycket bra prestanda och många appar som kan dra fördel av det. De är idealiska för att surfa på webben, läsa e-böcker och spela. Pekdatorer passar främst för fritidsanvändning, fast de kan även användas inom vissa yrken (särskilt bland läkare och jurister). De kan vara oerhört engagerande och användbara, särskilt då priserna sjunker under $400 och listan över funktioner hos moderna pekdatorer bara blir allt längre.


 

Konversationer