• <Läs mer på Intel.com

Vad är smart tv?

Smart tv

Smart tv är nästa logiska steg inom tv-teknik, för den kombinerar datorer och internetåtkomst med skärmar av hög kvalitet. Med en smart tv kan tittarna besöka YouTube*, Facebook* och andra populära webbplatser medan de tittar på tv.

Man kan säga att smart tv tar med internet in i vardagsrummet. Allt eftersom tekniken förbättras blir många av de här tv-apparaterna lika bra som vanliga datorer för webbläsning och till och med internetfilm.

Videokvalitet. Tänk på att termen ”smart tv” inte har något att göra med tv-bildens faktiska kvalitet. Det finns HD-tv-apparater och 3D-tv som kan kallas smart tv. Allt som behövs är funktioner för internetanslutning och helst också en bra processor som kan köra en fullfjärdrad webbläsare och alla de appar som är tillgängliga på moderna smart tv-system. De ansluts till hemmets internetanslutning via WiFi, vilket oftast ger möjlighet till snabb webbläsning och till och med filmvisning.

Nu när processorerna blir allt mindre och mer kraftfulla har smart tv:n fått mängder av funktioner och gradvis ett mer överkomligt pris.

Appar och webbläsare. Moderna smart tv-apparater från företag som Panasonic* och Sony* har två stora fördelar framför DVR-spelare och digitalboxar. Många av de senaste apparaterna har fullständiga webbläsare, vilket innebär att innehållet inte är begränsat.

Nu när webbplatser för videoströmning, till exempel Netflix* och Hulu*, blir alltmer populära kan det vara mer användbart att ha fullständiga internetfunktioner på tv:n än kabel eller satellit. Det finns en mängd lagligt videoinnehåll på nätet och smart tv-apparater håller snabbt på att bli ett fantastiskt sätt att få tillgång till det.

De flesta moderna smart tv-apparater har dessutom app-butiker, ungefär som den butik som Apple* införde för iPhone*. Med appar får en smart tv ännu fler funktioner, till exempel datorspel, sportnyheter, specialkanaler med mera. Apparna är billiga eller gratis och har redan använts på spännande sätt för att göra tv-tittandet mer interaktivt.

De rätta kontrollerna. När smart tv:n lanserades var kontrollerna långt från fulländade. Det är ju svårt att skriva en webbadress med en vanlig fjärrkontroll.

De bästa nya smart tv-apparaterna har fjärrkontroller som utformats för moderna datoranvändare. Vissa har pekskärmar som gör det enklare att skriva och som även ger möjlighet till bättre spel och webbläsning. Andra har vanliga tangentbord, som fungerar bättre än numeriska fjärrkontroller. När nya smart tv-apparater introduceras de närmaste åren kommer de att ha ännu kraftfullare webbläsningsfunktioner. Priserna har sjunkit betydligt och kommer att fortsätta att falla allt eftersom tekniken blir vanligare. Med tanke på hur mycket nytt innehåll det finns på en smart tv kan de vara ett bra köp och ett utmärkt tillskott till vardagsrummet.

Konversationer