• <Läs mer på Intel.com
Masthead Light

Vad är RAM-minne?

Om du är missnöjd med din dators hastighet (eller brist på hastighet) kan det bero på att datorn inte har tillräckligt med RAM-minne för att fylla dina behov. Om datorn är två till fyra år gammal kan processorn vara för långsam för att kunna hantera dagens tunga program. Om det händer att du sitter och rullar tummarna medan du väntar på att din dator ska hinna ikapp är det antagligen dags att börja tänka på en datoruppgradering. Om du vill ha hjälp kan du klicka dig fram till Intels produktsökare och leta upp en dator som passar just dina behov.


Så fungerar RAM-minnet

RAM står för random-access memory, men vad betyder det egentligen? Datorns RAM-minne är ett korttidsminne där data sparas medan processorn behöver dem. Det ska inte förväxlas med långtidsdata som sparas på hårddisken och inte försvinner när du stänger av datorn. När du spelar ett spel från datorns hårddisk eller strömmar en film från internet sparas alla data som datorns processor behöver för att du ska kunna spela spelet eller titta på filmen i RAM-minnet. Syftet är att processorn snabbt ska kunna komma åt dem. När du sedan stänger av spelet eller filmen behöver inte processorn informationen längre och ersätter den därför med nästa uppgift du ger den. Om det finns för lite RAM-minne för att processorn ska kunna utföra de uppgifter du ger den blir datorn långsam. Om processorn vill ladda mer data än RAM-minnet tillåter måste den hela tiden gå tillbaka till hårddisken eller internet för att hämta informationen igen. Det är samma sak som om man skulle försöka plocka upp fler tennisbollar än man kan bära – i slutändan har man lagt mer tid på att plocka tennisbollar än på att spela!


Så fungerar datorns processor

Processorn sköter datorns tänkande, ungefär som den medvetna delen av din hjärna. Ju snabbare du kan lösa matteproblem, läsa och förstå orden i en bok, greppa innebörden av ett skämt eller tala om för din kropp vad den ska göra när du idrottar, desto mer kraftfull är din hjärna. Det är samma sak med processorer. Ju bättre prestanda de har, desto snabbare kan de utföra uppgifter med de data (spel, filmer, program osv.) som finns på hårddisken och online. Datorns processor och RAM-minne arbetar som ett team. RAM-minnet är som ditt korttidsminne. Om du skulle få ett slag i huvudet och förlora ditt korttidsminne (ditt RAM-minne) skulle du inte komma ihåg något som har hänt för mer än några sekunder sedan.  Du skulle ändå kunna tänka utan problem. Men utan minne skulle du (och din processor) få stora problem.


Högre prestanda till ett lägre pris

De all-in-one-datorer, bärbara datorer och Ultrabook™-enheter som finns på marknaden idag kan utan problem ge en betydligt bättre prestandaupplevelse för betydligt mindre pengar än du kanske tror är möjligt. Om du är osäker på om du ska köpa en ny dator eller inte kan du ta en titt på några moderna datorer med superprestanda. Du kommer säkert att bli glatt överraskad.

Är du redo att uppgradera?

Köp en Ultrabook™

 • ASUS TAICHI* 21

  Med sina dubbla skärmar får du en bärbar dator när du behöver det och en praktisk pekdator när du vill ha det.

 • Dell XPS* 12

  Delvis bärbar dator. Delvis surfplatta. Denna 12-tums bärbara 2-i-1-datorn med pekfunktion kombinerar en Windows 8-surfplatta med kraften hos en Ultrabook™.

 • Lenovo IdeaPad* Yoga

  Få det gjort på en bärbar dator. Var ett steg före med en pekdator. Visa konkurrenterna vad du har i tältläget. Sätt den längst fram i skyltläge.

 • Sony VAIO* Duo 11

  Det bästa av två världar: en bärbar dator med full HD och en pekdator. Allt i en enda kompakt och mobil design som är startklar på en gång.

 • Acer Aspire S7*

  Acers tunnaste och lättaste Ultrabook pekdator. Den här datorn är utformad för att hjälpa dig utforska sidor hos dig själv du inte visste att du hade.