Kanske får du precis som jag räkningar för din kabel- eller satellittjänst och undrar varför du lägger så mycket pengar på den när det finns så mycket bra på nätet gratis eller åtminstone riktigt billigt.

Med Hulu*, YouTube* och en strömningsprenumeration på Netflix* får du tillgång till tusentals filmer och hundratals tv-avsnitt för bara $10 i månaden.

Kanske är det dags för en förändring? Problemet är att jag har en stor HDTV och det är mycket trevligare att titta på programmen där än på datorskärmen.

Lösningen? Koppla ihop dem.

Om du nyligen har uppgraderat eller vill skaffa en ny bärbar dator med en Intel® Core™ processor, har den bärbara datorn kanske Intel® WiDi inbyggt.1 Det betyder att du med en adapter kan ansluta din bärbara dator till din tv trådlöst. Men om du har ett äldre system följer du nedanstående anvisningar.

Det är just det vi kommer att göra i den här artikeln:

Jag kommer att visa hur du ansluter din bärbara dator till en HDTV med en enkel HDMI*-kabel och justerar Windows* så att du kan se vad du vill på den stora tv-skärmen medan du styr allting från den bärbara eller stationära datorn.

Vad du behöver för att komma igång

För att komma igång behöver du en dator med en HDMI-port (HDMI står för ”High Definition Multimedia Interface”), en HDMI-kabel och en HDTV som du vill ansluta datorn till.

Det finns två slags HDMI-kablar: en tjock kabel som du antagligen redan har om du har en HDTV, och en mycket tunn enkelriktad kabel som du måste ansluta i rätt riktning: ”TV” ska t.ex. kopplas in på TV på min.

Jag kommer att använda en av de tunna kablarna i den här guiden, med det går bra med vilket som. Fördelen med den tunna kabeln är att den är enklare att ta med på resan. När du väl vet hur du ansluter datorn till tv:n kommer du att inse hur vanligt det är med HDMI-portar på hotellens tv-apparater, och via porten kan du titta på ditt favoritinnehåll i stället för att betala dyrt för hotellfilmer.

Första steget är att ansluta HDMI-kabeln. När du anlsuter HDMI-kabeln på baksidan av tv:n ska du vara uppmärksam på märkningen där också: där anges vilken ingång du ska välja när du sedan sätter på tv:n.

När du har anslutit HDMI-kabeln till både datorn och HDTV:n väljer du samma ingång med INPUT-knappen på tv:n (antingen på fjärrkontrollen eller på själva tv:n). Det troligaste är att den är tom. Det är inget att oroa sig för.

Konfigurera din dator för HDMI

Av diverse skäl som jag inte riktigt förstår verkar Windows* ignorera HDMI-porten när du ansluter något, så vi måste sätta på datorn och ange att en signal ska sändas till porten.

Du gör detta genom att gå till Kontrollpanelen och välja ”Ändra bildskärmsupplösning”. I fönstret anges att det finns två olika bildskärmar, men en av dem är inaktiverad.

Du åtgärdar detta genom att klicka på den andra bildskärmen, välja ”Utöka skrivbordet till denna bildskärm” och klicka på ”Verkställ”.

HDTV-skärmen bör nu aktiveras så att du ser en Windows-skrivbordsbakgrund.

Annars försöker du igen.

Ibland måste du välja detta mer än en gång.

Jag rekommenderar att du nu justerar upplösningen på den andra bildskärmen så att den är minst 1 100 x 650, beroende på vilka alternativ som finns. För mig fungerar 1 184 x 666 väldigt bra.

Målet är att bakgrundsbilden ska spridas ut över hela tv-skärmen. Se nu till att ljudet inte är avstängt och att det är inställt på lagom volym på både datorn och tv:n. Nu är det dags att visa media på skärmen!

Titta på film på din HDTV

Nu har du klarat av den svåraste biten – resten är lätt. Öppna en webbläsare och gå till www.hulu.com eller www.netflix.com. Välj ut något du vill titta på eller bara experimentera med.

Klicka på webbläsarfönstrets namnfält med musen och dra den till höger tills den lämnar datorskärmen. När den lämnar skärmen ska den i stället visas på tv-skärmen. Vi har i princip utökat ditt skrivbord till den andra skärmen så att allt du drar hit visas på tv:n, även om datorn fortfarande tror att det bara är en annan bildskärm. Smart, eller hur?

Börja spela upp önskat innehåll och klicka sedan på alternativet ”Helskärm”, så försvinner webbläsarfönstret och Windows-skrivbordet, och videoinnehållet sprids över hela tv-skärmen.

Luta dig tillbaka och njut.

Det var väl inte så svårt? Du kan visa samma innehåll på tv-skärmen som på datorn om du vill, men det är lite svårare att konfigurera. Då måste du nämligen matcha den bästa upplösningen för tv:n med en användbar upplösning på själva datorn. Enligt min erfarenhet är det mycket lättare att konfigurera dubbla bildskärmar.

Nu är det dags för det svåra. Välja något att titta på. :-)

Produkt- och prestandainformation

1

Kräver Intel® WiDi-aktiverat system och Intel® WiDi-aktiverad mottagarenhet. 1080p och Blu-ray* eller annan skyddad innehållsuppspelning finns endast tillgänglig på 3:e eller 4:e generationens Intel® Core™ processorbaserade datorer med inbyggd grafik, en kompatibel mottagarenhet och mediespelare, samt med tillhörande programvara och grafikdrivrutiner för Intel® WiDi installerade. Fråga tillverkaren av din dator. För mer information, gå till www.intel.com/content/www/se/sv/architecture-and-technology/intel-wireless-display.html.