• <Läs mer på Intel.com

Välja och installera en digital medieadapter

Digital medieadapter

Av: Anthony Moreira

Det är svårt att tro att våra enheter en gång i tiden inte kunde kommunicera med varandra. Det var faktiskt inte så länge sedan. På den tiden kändes det orealistiskt att vi skulle kunna titta på film på tv-skärmen via en dator eller lyssna trådlöst på en samling med hundratals låtar från en bärbar dator på ett hemunderhållningssystem. Det verkade åtminstone väldigt komplicerat. Men de senaste åren har tekniken fortsatt att utvecklas och lett till att många av de här enheterna har integrerats till ett äkta mediecenter för hemmet. Allt det här är möjligt tack vare enheter som digitala medieadaptrar.

Vad är då en digital medieadapter egentligen?

En digital medieadapter är en enhet som gör det möjligt att skicka media (oftast från en dator) till andra hemunderhållningsenheter, till exempel tv-apparater och stereosystem. För många av de här senaste enheterna, som även kallas digitala mediehubbar, utökningsenheter för media, digitala medieströmmare med mera, behöver man oftast inte ens använda eller ha en direktanslutning till en dator. Enheterna säljs i en rad format och storlekar, kan strömma innehåll till flera enheter inklusive spelkonsoler, och finns tillgängliga som kabelanslutna eller trådlösa enheter.

Viktiga egenskaper hos en digital medieadapter.

De flesta digitala medieadaptrar kan köpas till ett rimligt pris, särskilt om man jämför med kostnaden för andra enheter som ingår i ett komplett underhållningssystem.

Det första du bör tänka på är om adaptern ska vara kabelansluten eller trådlös. Du vill kanske slippa ansluta enheten fysiskt till en router eller en dator, särskilt om de inte befinner sig så nära underhållningssystemet. Med en trådlös digital medieadapter kan du ansluta trådlöst till nätverket. Media skickas sedan genom luften från källan till underhållningssystemet, även om källan finns i ett annat rum.

Sedan bör du tänka på funktioner och utbyggbarhet.

En digital medieadapter har flera olika portar och alternativ för att du ska få en komplett underhållningsupplevelse. Här är en lista över några populära funktioner som du bör ha i åtanke när du ska köpa en enhet.

Inbyggd intern hårddisk. Kontrollera om den digitala medieadaptern har en hårddisk och i så fall hur stor den är. Kontrollera även om hårddisken har funktioner för säkerhetskopiering.

Filmuppspelning med full HD-upplösning (1080p). Se till att enheten kan hantera filmuppspelning i HD och har anslutningsmöjligheter som passar en stor platt-tv.

Portar – Ta reda på hur många portar den har. Det gäller bland annat RCA, optiska, USB och Ethernet.

Ljud – Se efter vilka ljudformat den hanterar. Detta omfattar bland annat AAC, AIFF, Dolby Digital*, DTS, FLAC, MKA, MP3, OGG, WAV och WMA.

Video – Se efter vilka videoformat den hanterar. Detta omfattar bland annat Xvid, AVI, MPEG, MP4, MOV,VOB och WMV9.

Foto – Se efter vilka bildformat den hanterar. Detta omfattar JPG, GIF, TIF och BMP.

Övriga funktioner – Många digitala medieadaptrar har dessutom en rad andra funktioner. De kan till exempel vara förberedda för webbkamera, vara utrustade med skärmtangentbord eller USB-tangentbord, och ha enkel direktåtkomst till tjänster som YouTube*, Netflix*, Flickr* och Pandora*.

Utbyggbarhet/uppgraderingar – Tänk framåt när du ska köpa en digital medieadapter. Vissa enheter har kanske extrafunktioner som du inte behöver just nu men kostar bara lite mer än basmodellen. Ta även reda på om du kan uppgradera adapterns inbyggda programvara. Tillverkare släpper alltid snabbkorrigeringar och funktionsuppgraderingar via rutinartade och kostnadsfria uppdateringar av den inbyggda programvaran.

Installera en digital medieadapter.

Det finns oräkneliga digitala medieadaptrar på marknaden. Installations- och användningsmetoderna varierar. När du ska konfigurera en trådlös anslutning krävs ett gemensamt kommunikationsprotokoll mellan adaptern och routern, inklusive 802.11n och 802.11g, liksom en gemensam säkerhetsmekanism, till exempel WEP eller WPA om det stöds. I handböckerna till både routern och adaptern kan du få instruktioner för just dina modeller.

När du ska ansluta en digital medieadapter till ett underhållningssystem behöver du bara ansluta de olika portarna på adapterns baksida till dina underhållningsenheter, så är det klart. Det gäller även eventuella ljud- och videoanslutningar som RCA and HD.


Konversationer