• <Läs mer på Intel.com

Installera och använda en trådlös webbkamera

Installera en trådlös webbkamera

Av: Anthony Moreira

Trådlös webbkamera

Oavsett om du vill hålla kontakten med släktingar långt borta, ha videokonferenser med klienter eller använda säkerhetsövervakning kan en webbkamera vara väldigt användbar. Traditionella webbkameror har alltid varit kabelanslutna. Detta innebär bland annat att de ansluts till en dator via USB och placeras nära användarens dator. Vissa datorer, till exempel netbooks och bärbara datorer, har en inbyggd webbkamera som man enkelt kan använda för videokonferenser. Trådlösa webbkameror är ännu mer flexibla, eftersom de kan placeras i stort sett var som helst.

Varför just trådlöst?

Allt som är trådlöst är mycket mer praktiskt. Med en trådlös webbkamera finns det inga trassliga kablar att oroa sig för och du behöver ingen värddator för att titta på bilderna från kameran. Trådlösa webbkameror har även en del andra användbara funktioner. Med en trådlös webbkamera kan till exempel vem som helst se kamerans bilder var som helst i världen med en internetanslutning. Det vill säga, om man har behörighet och kamerans adress.

Det finns en rad kameror att välja bland. Innan du köper en trådlös webbkamera bör du tänka på följande:

· En trådlös webbkamera behöver kommunicera med en router för att vara tillgänglig på ett nätverk. När det gäller nätverk, även trådlösa sådana, fungerar protokoll som språk. Se till att routern och webbkameran kan kommunicera med samma trådlösa protokoll. De flesta moderna enheter stöder 802.11n och är även bakåtkompatibla med 802.11g-protokoll.
· Bekräfta vilken trådlös säkerhetsmetod som webbkameran och routern ska använda när de kommunicerar med varandra. Säkerhetsinställningarna är valfria, men rekommenderas starkt. Säkerhetsmetoder mellan enheter fungerar ungefär som nyckel och lås. Med en säkerhetsmetod kan enheterna samverka med varandra utan att andra obehöriga enheter kan anslutas till dem. Två populära trådlösa säkerhetsmetoder är WEP och WPA (som är starkare).
· Kontrollera vad kameran har för inbyggda webbhanterings- och användarfunktioner. För att ansluta till, visa och hantera en trådlös webbkamera används vanligen en inbyggd webbsida. Det innebär att du med hjälp av en webbläsare kan fjärrhantera kameran och visa bilderna genom en webbsida som är inbyggd i kameran. Hanteringsalternativen varierar beroende på märke och modell. · Tänk även på andra funktioner som kamerans videoupplösning, stöd för ljud och/eller inbyggd mikrofon samt monteringsalternativ, till exempel väggmontering eller ställ.

Dags att konfigurera din trådlösa webbkamera?

Kameror och deras funktioner kan variera något beroende på modell, men installationen och konfigurationen är vanligen ganska lika. Till att börja med brukar trådlösa webbkameror ha en fysisk nätverksport så att de kan anslutas via kabel till en nätverksrouter första gången de ska användas. Det beror på att inte alla trådlösa nätverk är likadana, och att kameran kanske inte kan anslutas trådlöst till en router direkt. När du ska konfigurera webbkameran första gången via kabel bör du placera kameran nära routern och inte nödvändigtvis där du tänker ha den senare.

Oftast används den programvara som medföljer kameran för att konfigurera kamerans inställningar. En guide identifierar kameran på nätverket och bekräftar alla inställningar. Här anges några vanliga inställningar:

· Trådlöst läge. Ad hoc- eller infrastrukturläge? Om du uppmanas att välja ska du antagligen välja infrastrukturläget. Det innebär att din kamera kommunicerar med routern för att få åtkomst till internet och inte med enskilda enheter som datorer.


· Nätverksinformation.
Kameran behöver en IP-adress. Om du använder statiska IP-adresser måste du ta hjälp av routern. Troligen används DHCP, vilket innebär att kameran får sin IP-adress från routern. Tänk på att det finns både privata IP-adresser och offentliga IP-adresser. Din kamera använder troligen en privat IP-adress. Det innebär att den bara kan ses på det lokala nätverket och inte på internet. Med hjälp av avancerad teknisk kunskap och handboken kan kameran göras tillgänglig offentligt.


En trådlös webbkamera måste konfigureras innan den kan kommunicera med en router. Det innebär att du måste välja ett gemensamt protokoll som enheterna ska kommunicera med. Se till att välja samma trådlösa protokoll som routern har konfigurerats för.


· SSID (Service Set Identifier). Detta är ett nätverksnamn. Ta reda på nätverksnamnet med hjälp av routern om du är osäker.


· Säkerhetsinställningar.
Om kameran har stöd för säkerhetsinställningar som WEP eller WPA, kan du ange inställningarna om du vill.


· Användaruppgifter för administratör.
För att få åtkomst till kamerans konfigurationswebbplats måste du skapa användarnamn och lösenord för en administratör. Ange den här informationen när du uppmanas till det.


· Kameranamn. Du kan ge kameran ett namn så blir den enklare att hantera och få åtkomst till. Med hjälp av avancerad kunskap, konfiguration och/eller verktyg från tredje part kan en kamera nås för visning och hantering med hjälp av namnet i stället för IP-adressen.

Använda kameran. 

När konfigurationen är klar kan kameran placeras på en permanent plats för trådlös användning. Genom att sedan ange kamerans IP-adress i en webbläsare kan du se bilderna från kameran.

Felsökning?

Om du stöter på problem med att konfigurera kameran eller se bilderna från den ska du kontrollera antivirus, brandvägg eller inställningarna på datorn du använder för att se bilderna. På kameratillverkarens supportwebbplats kan det också finnas tips om hur du löser vanliga problem.


Konversationer