Tekniken för ljudinspelning på datorn har tagit stora steg framåt de senaste tio åren. Nu för tiden är det många som laddar ned eller strömmar musik online. Chansen är stor att du är en av dem. Däremot är det inte så många som känner till hur mycket mer de kan göra med rätt musikapp eller programvara. Visste du till exempel att du kan skapa din egen ringsignal? Eller spela in en självkomponerad låt? Detta är bara några exempel på vad du kan göra med din Ultrabook™all-in-one-dator eller bärbara dator.

Varför ska jag spela in musik på datorn?

Det finns många anledningar till varför det kan vara bra att lära sig att spela in eller redigera musik på datorn. Här är några av dem:

  • Skapa dina egna ringsignaler
  • Spela in din egen musik
  • Dela musik med vänner och familj

Skapa din egen ringsignal

Om du har tröttnat på ringsignalerna som medföljde telefonen och heller vill skapa en egen finns det kostnadsfria musikappar och ljudredigeringsprogram som du kan använda till att skapa unika ringsignaler och aviseringar. I det här videoklippet får du lära dig hur du kan skapa en egen ringsignal.

Komponera din egen låt på datorn

Går du omkring och småsjunger på en låt som du gärna vill dela med andra? Ibland handlar det om att hitta de rätta verktygen för att få utlopp för sin kreativitet. Numera går det att spela in riktigt proffsiga låtar på datorn, men innan du sätter igång behöver du skaffa två saker.

  • Rätt mikrofon. Det finns mikrofoner i alla prisklasser. Hur vet man då vilken som fungerar bäst? Först och främst bör du undvika de allra billigaste mikrofonerna om du vill göra inspelningar av högre kvalitet. Dessa fungerar alldeles utmärkt när du vill spela in ett ljudmeddelande till din mamma, men när du ska sjunga och spela in en potentiell hitlåt behöver du något som är lite bättre. En av de bästa mikrofonerna på marknaden är Shure* SM57 som kostar ungefär USD 100. Många av proffsen förlitar sig på den här prisvärda mikrofonen och med rätt adapter kan den anslutas direkt till mikrofonuttaget på datorn.
  • Rätt inspelningsprogram. Du kan åstadkomma mycket med kostnadsfria program som Audacity*. Det här är ett utmärkt alternativ för dig som är nybörjare och som vill ha hjälp med att komma igång och samtidigt få ett bra resultat. Om du däremot tänker lägga på flera spår med olika instrument och vill ha tillgång till särskilda effekter och redigeringsfunktioner rekommenderar vi att du tittar på program som Pro Tools*. Pro Tools fås både för Windows* och Mac* och kostar runt USD 600.

Spela in, redigera och dela musik

I det här videoklippet får du lära dig hur du spelar in, redigerar och delar musik på datorn. Du kan även välja att använda någon av alla musikappar för att spela in ljud som du sedan sparar på hårddisken i något av alla tillgängliga ljudformat som MP3.

Om du vill spela in ljud på datorn och funderar på att skaffa en bättre dator kan det vara skönt att veta att det finns enheter till rimligt pris som passar dina behov. Gå till Intels produktsökare för att välja det system som är bäst för dig eller handla en ny Ultrabook™ idag, den senaste datorn som fått så mycket uppmärksamhet.

Mer information

Tips för musik