• <Läs mer på Intel.com
Masthead Light

Dela filer mellan datorer

Om du ska uppgradera till en ny dator eller försöker dela filer mellan datorer och mobila enheter kan du spara mycket tid med de här tipsen.

Skicka filer med e-post! Lätt som en plätt

Det här fungerar egentligen bara när du ska dela små filer som bilder eller mp3-filer. De flesta e-postservrar har storleksbegränsningar för filer, så om du försöker skicka en hel film eller en mapp med semesterbilder så kommer mailet förmodligen inte fram. Kom även ihåg att det kan ta lång tid att maila stora filer fram och tillbaka. Du kan använda e-post till att dela filer, men det fungerar bäst för mindre filer.

Stickat och klart

Små minnen (som ofta kallas USB-minnen, flashminnen eller stickor) kan användas till att snabbt och enkelt dela filer mellan datorer. Tekniken är enkel att använda och du kan överföra filer vart du vill. Den enda nackdelen är att du inte kan göra det via fjärranslutning, du måste bära stickan rent fysiskt från plats till plats när du ska överföra filerna. Men det är ju inget stort problem. Nu har du en utmärkt ursäkt att svänga förbi bästa kompisen och kolla på en favoritfilm direkt från din USB-sticka.

Extern hårddisk

Många ser sin externa hårddisk som en säker plats för dataförvaring om datorn skulle krascha eller om det skulle börja brinna i hemmet, men externa enheter kan även användas till att dela filer mellan datorer. En extern hårddisk kan användas ungefär som en stor USB-sticka. USB-stickorna med liten kapacitet är mycket billigare än de minsta externa hårddiskarna och är ändå tillräckliga i många fall. Dessutom får USB-stickan plats i jeansfickan. När detta skrevs hade de största USB-stickorna utrymme för 256 GB och de största externa hårddiskarna på marknaden hade en kapacitet på 4 TB. En extern hårddisk kan med andra ord vara 16 gånger större än en USB-sticka så att du kan transportera flera av dina filer eller rentav alla.

Dela filer och mappar i hemnätverket

Om du lagrar alla bilder, filmer och all musik på en dator kan alla dessa filer och mappar delas i hemnätverket så att andra anslutna datorer får tillgång till materialet. Om du har en dator med Windows 8* kan du lägga dina filer i en offentlig mapp, eller så kan du ange att vissa användare ska kunna komma åt alla mappar på din hårddisk. Om du använder Mac kan du dela filer via OS X Mountain Lion*. Oavsett vilket operativsystem du har kan du använda delade enheter till att lyssna på din musik på valfri enhet – så att du kan släppa loss oavsett i vilket rum du befinner dig.

Nätverksserver

En nätverksserver (NAS) är en kombination av extern hårddisk och delade filer förutom att NAS-enheten är ansluten till nätverket istället för en specifik dator.  Filer på den här typen av enhet kan delas med användare som är anslutna till nätverket på ett mer kontrollerat sätt. Detta innebär att en viss dator inte behöver vara på för att komma åt filerna och alla viktiga data lagras på en central plats, och tar inte upp plats i din bärbara dator, surfplatta eller telefon.

Dela filer i molnet

Ett annat bra sätt att dela filer är att konfigurera ett privat konto för förvaring i molnet. Då kan du komma åt dina filer var du än är, men du kan också dela dem med vänner och familj. Det här är ett av de enklaste sätten att dela filer mellan datorer, och det bästa är att den du delar med inte ens behöver vara i samma stad eller land. Om du inte redan har ett privat konto för förvaring i molnet kan du ordna det gratis via populära tjänster som Dropbox* och Google Drive*. När du förvarar dina filer i molnet håller du dessutom alla dina låtar, filmer, foton och andra oersättliga filer säkra ifall datorn eller hårddisken skulle krascha någon gång.

Hur gör jag om jag inte har tillgång till en enhet?

Tänk efter, det skulle kunna hända. Om du är ute och rör på dig och surfar på internet från din smarttelefon kanske du stöter på något du skulle vilja dela med en vän eller behålla själv. Kanske ett recept, ett roligt klipp på YouTube eller en bra inredningsidé för hemmet. Även om det inte rör sig om en fil, och du inte har tillgång till en hårddisk, kan du ändå bokmärka det du vill spara genom att lägga upp länkar på Facebook, fästa det på Pinterest eller twittra om det.

Oavsett hur du väljer att dela filer kan du använda Intels produktsökare till att hitta den dator som passar bäst för din livsstil.

 

Är du redo att uppgradera?

Köp en Ultrabook™

 • ASUS TAICHI* 21

  Med sina dubbla skärmar får du en bärbar dator när du behöver det och en praktisk pekdator när du vill ha det.

 • Dell XPS* 12

  Delvis bärbar dator. Delvis surfplatta. Denna 12-tums bärbara 2-i-1-datorn med pekfunktion kombinerar en Windows 8-surfplatta med kraften hos en Ultrabook™.

 • Lenovo IdeaPad* Yoga

  Få det gjort på en bärbar dator. Var ett steg före med en pekdator. Visa konkurrenterna vad du har i tältläget. Sätt den längst fram i skyltläge.

 • Sony VAIO* Duo 11

  Det bästa av två världar: en bärbar dator med full HD och en pekdator. Allt i en enda kompakt och mobil design som är startklar på en gång.

 • Acer Aspire S7*

  Acers tunnaste och lättaste Ultrabook pekdator. Den här datorn är utformad för att hjälpa dig utforska sidor hos dig själv du inte visste att du hade.

Konversationer