• <Läs mer på Intel.com

Använda Bluetooth

Bluetooth för bärbara datorer

Med Bluetooth*-teknik kan du länka din bärbara dator till en annan Bluetooth-enhet utan sladdar. Det gör det enklare att resa, arbeta och roa sig, för du behöver inte ha plats för lika mycket utrustning och kan ansluta snabbare. Hur fungerar då Bluetooth för bärbara datorer?

Kompatibla enheter

För att ansluta en bärbar dator via Bluetooth måste du först och främst använda två kompatibla enheter. De båda enheterna måste både vara utrustade med samma Bluetooth-teknik och ha samma profil. Som tur är kan man oftast avgöra vad en enhet har för profil med sunt förnuft. Du kan till exempel använda en Bluetooth-kamera med en bärbar Bluetooth-dator eftersom båda har en profil som innebär att man kan överföra data från kameran till datorn. Av samma skäl kan du även ansluta Bluetooth-hörlurar till Bluetooth-datorn. Du kan däremot inte ansluta hörlurarna till kameran, för de är inte kompatibla.

Bluetooth-ikoner

Ett sätt att hålla reda på vilka Bluetooth-enheter som din bärbara dator kan användas med är att hålla utkik efter Bluetooth-ikoner (se Bluetooth.com). Med ikonerna kan du se vad enheten är avsedd för så att du kan avgöra om den fungerar med din bärbara dator. Om du till exempel ser en not på förpackningen har enheten utformats för att överföra musik mellan olika platser. En musikspelare eller mobiltelefon kan anslutas till en bärbar dator med Bluetooth så att du kan överföra mp3-filer.

Driftseffektivitet

Bluetooth för bärbara datorer förenklar både arbete och nöje, så det är alltid en god idé att välja enheter som förbättrar din effektivitet. Tangentborden på bärbara datorer är till exempel ibland för små eller obekväma för att använda under längre perioder, så du kan ansluta ett externt tangentbord till datorn via Bluetooth. Samma sak gäller när du är på jobbet: Kanske behöver du ge en presentation inför en stor grupp, men vill visa media från datorn på en större skärm. Med en presentationsenhet kan du styra datorn framför dina åhörare med hjälp av en enhet som är lika stor som en vanlig fjärrkontroll. Du kan också ansluta din bärbara dator till ritplattor liksom bläckstråle- och laserskrivare via Bluetooth. Tänk bara på att båda enheterna måste vara förberedda för Bluetooth för att de ska kunna länkas. Är de inte det, eller om de inte har samma profil, kan de inte användas tillsammans.

Länka bärbara datorer med Bluetooth till andra enheter

Det har aldrig varit enklare att länka bärbara datorer med Bluetooth till kompatibla enheter. För det mesta identifierar de båda enheterna varandra nästan med en gång när du sätter på dem i närheten av varandra. Bluetooth-enheter behöver inga drivrutiner så länge de är relativt nya och har rätt maskinvara. Ibland kan du dock behöva en drivrutin för att lägga till Bluetooth-funktioner på en enhet. I så fall kan du gå till produkttillverkarens webbplats och söka efter en drivrutin.