Det finns vissa klassiska debatter mellan två parter som kan pågå i all evinnerlighet. Choklad eller vanilj. Snowboard eller skidor. Och om vi lägger politiken åt sidan finns det en debatt som har dominerat teknikvälden i mer en två decennier: Mac* eller PC.

Som tur är så har den här debatten lett till förbättringar av båda plattformarna, så att de idag är mer intuitiva, kraftfulla och användarvänliga än någonsin. Och tack vare den senaste produktutvecklingen med Ultrabook™ så ser framtiden för både PC och Mac riktigt spännande ut!

Mac eller PC: Och vinnaren är … vi allihop

Dagens datoranvändare lever i en gyllene tidsålder när det gäller att välja enheter. Sanningen är att det inte finns någon klar vinnare i tävlingen mellan Mac och PC. Snarare så har båda enheterna utvecklats ordentligt. Båda plattformarna kan nu drivas med Intel® Core™ processorer med imponerande prestanda. Dessutom kan både Mac och PC ha mer minne och större hårddiskar. Både stabiliteten och tillgängligheten är bättre än för bara fyra år sedan. Det finns dock fortfarande skillnader; allt fler PC och Ultrabook™ har pekskärmar, men Apple har ännu inte lanserat någon Mac eller MacBook* med integrerad pekskärmsteknik. Retina-skärmar som dämpar ljusreflexer avsevärt är standard på MacBook Pro* och iPad*, men ovanligare på PC. 

Kompatibilitet

Det huvudsakliga operativsystemet för Apple är OSX* och PC-datorer drivs med Microsoft Windows*, men det är bara Mac som kan köra båda. Snabbare och mer kraftfulla versioner av de här operativsystemen utvecklas så klart hela tiden, som är mer användarvänliga och kompatibla med handhållna enheter.

Och även om PC har en dominerande ställning när det gäller arbetsplatser så har många bruksprogram som Microsoft Office* och Adobe Creative Suite* versioner för båda operativsystemen. När det gäller nöjesappar är det viktigt att tänka på att de inte bara är avsedda för handhållna enheter. Det finns många webbaserade appar som gör att du inte behöver installera någon programvara i datorn, utan istället kan köra alla funktioner i webbläsaren. Det här kanske låter komplicerat, men du använder förmodligen några av dem redan. Ta Flickr* som exempel, där du hanterar och delar foton online. Pinterest* som du använder för fotoalbum på nätet. YouTube*-appar där du strömmar dina favoritvideor, eller Qusic* där du får meddelanden när dina favoritartister släpper ny musik.

Tillförlitlighet

När det gäller tillförlitligheten har det skett mycket i debatten mellan Mac och PC. Även om majoriteten av PC-användarna vet att deras datorer är sårbara för skadlig programvara och virus, så har Mac-användare det senaste året fått lära sig att även Mac kan utsättas för sofistikerade attacker. Både PC- och Mac-användare kan öka säkerheten genom att installera uppdaterade antivirusprogram som skyddar enheterna mot skadliga attacker. 

Även när det gäller reparationer så har båda operativsystemen gjort stora framsteg. Även om du fortfarande bör ta en trasig Mac till en Apple Genius Bar* hos en auktoriserad Apple-återförsäljare så finns det fler ställen nu än för bara några år sedan. PC-användare har fler valmöjligheter, från den lokala elektronikhandeln till verkstäder på större varuhus, men det är fortfarande användarens eget ansvar att välja en reparatör som uppfyller tillverkarens standarder.

Ända sedan PC och Mac lanserades har man diskuterat vilken som är bäst. Beroende på vem man pratar med kan debatten om PC jämfört med Mac bli livligare än om den handlat om politik eller religion. Det finns många som aldrig skulle använda annat än en PC med Microsoft, men även en stor grupp som bara kan tänka sig Apples Mac*. Slutligen finns det de som inte riktigt har bestämt sig.

Kostnad

För många användare är kostnaden viktigast. Du vill ha det allra bästa du kan få för pengarna. Tidigare år har PC:n dominerat på budgetmarknaden, eftersom priset för en Mac har varit $100–500 högre än för en jämförbar PC. Idag är skillnaden betydligt mindre. Det finns dock några viktiga egenskaper som en billigare Mac ofta saknar: minne och hårddiskutrymme.

Minne

En bärbar eller stationär PC har för det mesta 2–8 GB RAM-minne, medan en Mac bara har 1–4 GB. Tänk på att detta gäller standardmodeller och inte specialbeställningar.

Hårddiskutrymme

En Mac har vanligen mindre hårddiskutrymme än en PC. Det kan bero på att vissa Mac-filer och Mac-program är lite mindre än motsvarigheterna på en PC. I genomsnitt skiljer det sig fortfarande flera hundra dollar i pris mellan jämförbara Mac och PC. Om man vill ha en budgetdator är en PC det bästa valet.

Det finns några saker att tänka på som faktiskt kan göra Mac mer kostnadseffektivt: stabilitet och kompatibilitet.

Stabilitet

Tidigare var PC kända för att krascha och användarna fick ofta upp den ”blå skärmen”, men på senare år har Microsofts operativsystem blivit mer tillförlitliga. Å andra sidan har maskinvara och programvara till Mac ofta visat sig vara stabila med få krascher.

Kompatibilitet

Till skillnad från en PC kan en Mac även köra Windows. Om du vill ha en kombination av Mac och PC bör du välja en Mac.

Tillgänglighet

Det är bara Apple som tillverkar Mac. Det innebär att priser och funktioner i stort sett är desamma oavsett var du handlar. Det begränsar tillgängligheten på Mac. Tack vare de nya Apple Store-butikerna har det dock blivit ännu enklare att köpa Mac och Mac-tillbehör. Uppgraderingar eller reparationer kan bara göras av ett auktoriserat Apple-supportcenter.

En PC däremot kan köpas från en rad återförsäljare och tillverkare. Detta innebär mer personlig anpassning, ett bredare prisintervall för alla budgetar, tillgång på reparationer och uppgraderingar hos de flesta återförsäljare och tillverkare. Det gör det även enklare för hemanvändarna att göra uppgraderingar och reparationer själva eftersom det är lätt att hitta komponenter.

Programvara

Den sista jämförelsen mellan Mac och PC gäller programvara. För det mesta ligger de båda på samma nivå. Microsoft har till och med släppt Microsoft Office särskilt för Mac, vilket visar att Apple och Microsoft kan användas tillsammans. Som helhet är Mac mer programkompatibelt eftersom bara Windows-anpassad programvara kan användas på en PC. Båda systemen stöder de flesta program med öppen källkod. Båda systemen har användarvänlig programvara som är lätt att lära sig.

I slutändan handlar det om ett personligt val. På grund av priset och tillgängligheten brukar PC vinna kampen, medan Mac förblir förstahandsvalet för mer avancerade användare och dem som vill välja bort Microsoft.

Läs Inside Scoop om du vill ta del av våra tankar om teknik, kultur och livet i allmänhet.

Resurser:
Diffen: http://www.diffen.com/difference/Mac_vs_PC
Popular Mechanics: http://www.popularmechanics.com/technology/gadgets/tests/4258725
Mac Vs PC: http://macvspc.info/pages/01f-pc_myths_debunked.html