Så här återskapar du borttagna filer

Om du någon gång har tagit bort en fil eller innehållet i en fil av misstag, vet du att det kan vara otroligt frustrerande och det är ännu mer frustrerande när det är något du har arbetat med i dagar, veckor eller till och med månader.
Som tur är behöver det inte vara hela världen om man tar bort en fil. Faktum är att i många fall visar det sig att filen finns i papperskorgen och enkelt kan återställas.

Leta i papperskorgen

Dubbelklicka bara på papperskorgen så ser du allt som finns inuti.
Hittade du det du trodde att du tagit bort?

Dra det bara tillbaka till skrivbordet så är du klar sedan.
Om den inte finns i papperskorgen finns det flera andra saker du kan prova för att återskapa en borttagen fil innan du får panik.

Förhoppningsvis har du tagit säkerhetskopior. I så fall kan du återskapa en tidigare version av filen via återställningstjänsten i säkerhetskopieringen. Den kan vara en dag gammal, men bättre att förlora en dag än att förlora allt, eller hur?

Så här återskapar du borttagna filer via filhistorik

Om du inte tar säkerhetskopior har du förhoppningsvis haft säkerhetskopiering med filhistorik på om du kör Windows* 8, eftersom versionssäkerhetskopior av dina filer då görs automatiskt. Det kan vara en bra lösning och det är en tjänst som är väl värd att aktivera innan du måste ta hand om förlorade eller borttappade filer.

För att arbeta med filhistorik går du först till "Inställningar" i ditt Windows 8-system och sedan till "Kontrollpanelen". Leta efter "Spara säkerhetskopior av dina filer med Filhistorik" under "System och säkerhet".

För att återskapa en fil från filhistoriken väljer du "Återskapa personliga filer" till vänster i fönstret, såsom visas till vänster: Det här visar alla mappar som spåras med filhistorik. För att kontrollera en specifik mapp som "Skrivbord" dubbeltrycker (eller dubbelklickar) du på den för att se vad som finns arkiverat.

Där finns en mapp, en bildfil och även en fil som heter "Min roman". För att återställa till den senast säkerhetskopierade versionen av filen behöver du bara trycka för att välja den och sedan trycka på den runda, gröna återställningsknappen längst ned i fönstret. Efter ett ögonblick eller två finns filen tryggt och säkert på ditt skrivbord igen.

Inga säkerhetskopior?

Om du inte har några säkerhetskopior och din fil inte finns i papperskorgen, kanske du vill försöka med ett av många filåterställningsprogram som finns, antingen ett gratisprogram eller en kommersiell app som Easy Undelete*Undelete 360* eller Pandora Recovery*.

Ett annat alternativ är Disk Drill*, ett återställningsverktyg som ursprungligen utvecklades för Mac* och som nu även finns för Windows*. Det hjälper till vid partitionsförluster, formatering av hårddisken, felaktiga startsekvenser, oavsiktliga borttagningar och mycket mer.

En annan möjlighet att överväga: Har du skickat filen till någon med e-post? Har du sparat en kopia på en molnbaserad tjänst som DropBox*, iCloud*, eller SkyDrive*? I så fall kanske du kan få tag på en kopia därifrån och även om du förlorar de senaste ändringarna är det bättre än ingenting.

Vad du än väljer att göra finns det många alternativ att utforska när du inser att du har tagit bort ett foto, ett dokument, ett kalkylblad, en rapport eller annan fil av misstag. Och se till att få fart på de där säkerhetskopieringarna så att du har fler alternativ nästa gång du behöver hitta en borttagen fil.

Besök Intels produktsökare för nya datoralternativ. Det är det bästa stället för att hitta en hel rad nya datorer med Intel Inside®. Verktyget är lätt att använda och kan hjälpa dig att bestämma vilken ny dator som passar dig bäst.