• <Läs mer på Intel.com

Så använder du Windows* 8

Om du fortfarande använder Windows 7, är det dags att ta steget till Windows 8. Gränssnittsändringar kan ta lite tid att vänja sig vid, men det finns många förbättringar under huven och massor av kraftfulla nya appar som följer med operativsystemet.

Om du har varit en Windows-användare i flera år är det en ganska radikal förändring från tidigare Windows-system, med startmenyn ersatt av en startskärm och kontrollpaneler gömda utanför skärmen, men när du får kläm på det är det faktiskt ganska enkelt att arbeta med och på vissa sätt betydligt snabbare.

 

 

Startskärmen i Windows 8

Inloggningsskärmen ser inte ut att ha förändrats mycket sedan Windows 7, men så fort du loggar in blir du förvånad när du hamnar på det som kallas startskärmen, inte skrivbordet (även om du i Windows 8.1 kan ändra det beteendet via en inställning). Startskärmen är glad och färggrann:

TuneIn-panel på startskärmen i Windows* 8

Du ser att det finns stora paneler som erbjuder genvägar till olika program på din Ultrabook™ eller annan dator med Windows 8. Vissa av de här panelerna visar också information i den här vyn, som väder och börs, vilket är praktiskt.

För att komma till skrivbordet trycker du bara på skrivbordsikonen nedtill till vänster (det kan vara en annan plats på din egen startskärm, men det ser fortfarande ut som ett miniatyrskrivbord och det står "Skrivbord" på den). Ett klick eller ett tryck och du ser ett Windows-skrivbord.

För att gå tillbaka till startskärmen trycker du på Windows-knappen på tangentbordet eller klickar på Windows-knappen nedtill till vänster på verktygsfältet om du redan har gått över till Windows 8.1. Enkelt.

Kom ihåg, startskärmen ersätter startmenyn i äldre Windows-system. Det som tar lite tid att vänja sig vid är att alla systemfunktioner – indikatorer för trådlös signal, tid, datum och så vidare – som brukade finnas nedtill till höger på verktygsfältet har flyttat bort från skärmen. De flesta av dessa funktioner finns nu i det som Windows 8 kallar snabbknappsfältet.

Klocka och bakgrundsskärmbilder i Windows* 8

Snabbknappsfältet

Du kommer till snabbknappsfältet genom att svepa från höger utanför skärmen in mot mitten av skärmen, flytta pekaren utanför skärmen åt höger eller genom att trycka på Windows+C på tangentbordet.

Uppifrån och ner är ikonerna du ser Sök, Dela, Start, Enheter och Inställningar.

Sök är särskilt coolt, eftersom du så fort du ser snabbknappsfältet kan börja skriva in namnet på den fil eller det program du söker och sökresultaten visas medan du fortsätter att skriva in ditt sökmönster. Resultaten kan omfatta appar, filer, data och mycket mer. Det här är ett stort steg framåt inom sökteknik.

Med Dela kan du hantera fil- och systemdelning, i Start kan du konfigurera startskärmen – vilket är till stor hjälp – och med Enheter kan du koppla ifrån vad det än är du har kopplat till datorn. Inställningar, slutligen, är de gamla kontrollpanelerna från tidigare Windows-system, bara med ett nytt och enklare gränssnitt.

Microsoft ville ha bort det administrativa utom synhåll och låta dig fokusera på det du gör i stället för att ha verktygsfält, startmeny och allt annat på skärmen hela tiden.

Det tar lite tid att vänja sig, men när du har lärt dig hur du växlar mellan startskärm och skrivbord och när du har lekt med startknappsfältet några gånger kommer du att bli förvånad över hur likt Windows 8 är tidigare versioner av operativsystemet Windows. Ge det bara en chans.

Mer information

Upptäck Ultrabook™-enheter

Jämför processorer, bärbara datorer och 2-i-1-enheter, inklusive Ultrabook™. Hitta din nästa dator idag.

Intels produktsökare >

Köp en Ultrabook™

 • ASUS TAICHI* 21

  Med sina dubbla skärmar får du en bärbar dator när du behöver det och en praktisk pekdator när du vill ha det.

 • Dell XPS* 12

  Delvis bärbar dator. Delvis surfplatta. Denna 12-tums bärbara 2-i-1-datorn med pekfunktion kombinerar en Windows 8-surfplatta med kraften hos en Ultrabook™.

 • Lenovo IdeaPad* Yoga

  Få det gjort på en bärbar dator. Var ett steg före med en pekdator. Visa konkurrenterna vad du har i tältläget. Sätt den längst fram i skyltläge.

 • Sony VAIO* Duo 11

  Det bästa av två världar: en bärbar dator med full HD och en pekdator. Allt i en enda kompakt och mobil design som är startklar på en gång.

 • Acer Aspire S7*

  Acers tunnaste och lättaste Ultrabook pekdator. Den här datorn är utformad för att hjälpa dig utforska sidor hos dig själv du inte visste att du hade.