• <Läs mer på Intel.com

Vad är en netbook?

Vad är netbooks?

Av: Jared Spurbeck

Netbooks är i stort sett bärbara datorer i miniformat. De har vanligtvis 10-tumsskärmar och mindre tangentbord och pekplattor, och är extremt små och lätta. De är dessutom billiga: en avancerad netbook kostar inte mer än en enkel bärbar dator eller pekdator.

De flesta netbooks är utrustade med en version av Intel® Atom™ processor*, som inte har så hög prestanda men som inte heller drar så mycket ström. Oftast används även Windows 7 Starter Edition*, som har begränsade funktioner. För andra netbooks används den fullständiga versionen av operativsystem som Ubuntu*, som inte fungerar med Windows-appar men som inte heller får typiska Windows-virus.

Vad kan man göra med en netbook?

Netbooks passar bäst för webbläsning, sociala spel och enklare ordbehandling och bildredigering. Mycket stora foton och videofiler hanteras inte lika bra, fast HD-filmer kan spelas på vissa netbooks. På Windows-netbooks kan du även spela Windows-spel, men du bör kontrollera att nyare spel fungerar på din netbook.

Hur är en netbook jämfört med en bärbar dator?

Fördelen är att en netbook är väldigt praktisk och bärbar, får plats i handväskan och är ganska lätt. Med hjälp av tillbehör som en kompakt resemus och ett trådlöst 3G-modem får du en riktig liten dator som du kan ta med överallt.

Hur är en netbook jämfört med en pekdator?

Netbooks har sällan pekskärmar och kan kännas lite långsammare än pekdatorer eftersom de flesta netbooks har ett operativsystem (Microsoft Windows) som är avsett för stationära datorer. Å andra sidan har netbooks inbyggda tangentbord och minneskortläsare och du kan använda en pekplatta eller mus för att surfa på nätet och även spela spel och videoklipp som körs med Silverlight* och Adobe* Flash*.

Vilka appar kan du använda på en netbook?

Netbooks med Microsoft Windows kan köra Windows-program, till exempel Microsoft Office*. Intel AppUp™ är en onlinebutik för Windows-appar för netbooks, Ubuntu har sitt Software Centre* och Googles Chrome Webstore* har appar som körs på netbooks med webbläsaren Chrome.

Det kan gå lite långsammare när du spelar spel eller redigerar videoklipp på en netbook, men nästan allt annat som du kan göra på en dator fungerar som vanligt.

Kan jag använda en netbook som huvuddator?

Det är något du måste bestämma själv. Om du vill kan du prova en och se hur det känns. Tänk på att netbooks är till för att vara roliga och bärbara, och är inga riktiga kraftpaket. Du bör också tänka på ergonomin – det är inte bra att sitta ihopkrupen över en liten dator flera timmar om dagen.

Är en netbook rätt alternativ för mig?

Återigen är det något du måste besluta själv. Det beror på vad du gillar och inte gillar och vad du ska använda den till. Personligen tyckte jag att det var kul att prova på dem, och jag gillar de nya modellerna som finns ute i butikerna. Prova dem och se vad du tycker!

Konversationer