• <Läs mer på Intel.com
Masthead Light

Fem tips för hur du använder Windows* 8 som ett proffs

Microsofts senaste och bästa program, Windows* 8, är ett banbrytande operativsystem som verkligen ger en unik användarupplevelse. Windows 8 är särskilt framtaget för att användas med Ultrabook™-enheter, all-in-one-datorer och surfplattor, och både utseende och känsla är förmodligen annorlunda jämfört med det du är van vid. Det innebär däremot inte att det är svårt att vänja sig vid att hantera pekskärmen. Du måste inte heller ha en pekskärmsenhet för att kunna använda operativsystemet till arbete och underhållning. Här är några användbara tips för hur du kan börja använda Windows 8 som ett proffs på nolltid, oavsett vilken plattform du har.


Så får du ut mesta möjliga av funktionerna i Windows 8: Snabbknappar

De här knapparna är till för att du snabbt och enkelt ska komma åt några av de funktioner du använder oftast. Snabbknapparna i Windows 8 sitter längs skärmens högra kant, och där finns kommandon för att söka, dela, göra inställningar, öppna enheter och att komma åt startknappen. Du kan öppna snabbknappsfältet på tre olika sätt beroende på vilken dator du använder:


  • Pekskärm: Dra skärmens högra kant.
  • Tangentbord: Tryck på Windows-tangenten+C.
  • Mus: Hovra med musen längst upp eller ned till höger på skärmen.


Så stänger du appar i Windows 8

Du är förmodligen van vid att stänga program genom att helt enkelt klicka på knappen X i det övre högra hörnet av det program du vill stänga. I Windows 8 gör du på andra sätt beroende på om du använder en enhet med pekskärm eller en med mus och tangentbord:


  • Pekskärm: Dra nedåt från skärmens överkant.
  • Tangentbord: Tryck på ALT+F4.
  • Mus: Hovra med musen över skärmens övre vänstra hörn så att du öppnar listan med appar som körs för närvarande. Högerklicka på den app du vill stänga och klicka på Stäng.


Maximera ditt utrymme med läget för skärmuppdelning i Windows 8

En av de smartaste funktionerna i Windows 8 är den förbättrade möjligheten till att dela upp skärmen mellan två appar. Nu är det mycket enklare att växla mellan appar utan att behöva göra det manuellt, och det ökar produktiviteten avsevärt. Som standard upptas två tredjedelar av skärmen och den andra appen tilldelas en tredjedel. Du kan aktivera skärmuppdelning mellan två appar i Windows 8 på tre olika sätt:


  • Pekskärm: Dra nedåt från skärmens överkant och dra åt vänster eller höger, beroende på var du vill placera respektive app.
  • Tangentbord: Tryck på Windows-knappen+vänsterpil eller på Windows-knappen+högerpil.
  • Mus: Klicka och dra appen via rubrikfältet åt vänster eller höger. Appens storlek ändras automatiskt så att den fyller upp hälften av skärmen.


Windows 8 och de nya, coola bild- och gestlösenorden

I Windows 8 revolutioneras begreppet lösenordsskydd. Om du är en sån som brukar kämpa med lösenord, oavsett om det gäller att glömma bort dem eller ha svårt att hitta på nya, så kommer du att älska de nya lösenordsfunktionerna i Windows 8. Kortfattat så kan bilder och gester kombineras så att du inte behöver skriva in några alfanumeriska kombinationer. Istället använder du en kombination av cirklar, linjer och tryckningar på skärmen över en specifik bild. Enkelt och häftigt, eller hur?


Växla till det traditionella skrivbordsläget

I Windows 8 kan du växla mellan det vanliga "pekskärmsläget" och det traditionella "skrivbordsläget". Det innebär att du kan få tillbaka en operativsystemsmiljö du känner igen och gillar. Skrivbordsläget i Windows 8 fungerar precis som i Windows 7, så du har praktiskt taget två operativsystem i ett.


Leta efter en ny konverterbar Ultrabook™, all-in-one-dator eller surfplatta med Windows 8.

Är du redo att uppgradera?

Upptäck Ultrabook™-enheter

Jämför processorer, bärbara datorer och 2-i-1-enheter, inklusive Ultrabook™. Hitta din nästa dator idag.

Intels produktsökare >