Små och nätta – men stora inuti

Tack vare framsteg inom mikroarkitektur blir det enklare att skapa mindre enheter med högre prestanda. De är även drivkraften bakom Intels affärsmodell och framgångar. Genom sin satsning på smart design och intelligent tillverkningsteknik går Intel i spetsen för allt mindre transistorer, vilket leder till mer energisnåla och högpresterande processorkärnor.

Vad är mikroarkitektur?

Mikroarkitektur är en blåkopia av kretselement. Utifrån den här blåkopian och i kombination med avancerad nanoteknik kan datorenheter bli mer kraftfulla och energieffektiva. Intels mikroarkitekturteam fortsätter att göra enorma framsteg och har nyligen utvecklat världens första 3D-transistorer med 22-nm-tillverkningsteknik.

Upptäck det senaste

Upptäck fördelarna med den nya Intel®-arkitekturen, som tidigare kallades Haswell. Den har funktioner för snabbare och mindre plattformar, bättre HD-grafik, förbättrad säkerhet, kortare svarstider och bättre mobilitet med automatisk trådlös anslutning.

Läs mer om den senaste Intel-arkitekturen

Utveckling av 22-nanometers 3D-mikroarkitektur

Med utgångspunkt i Moores lag och ”tick tock”-principen har Intel fortsatt med sina historiska framsteg inom mikroarkitektur genom att framgångsrikt testa den första 3D 22-nm-transistorn och utveckla nästa generationens 14-nm-teknik.

Intel® 3D med 22-nm-mikroarkitektur infördes i 3:e generationens Intel® Core™ processorer och utgör en milstolpe för datorkretsarnas grundläggande struktur. Hittills har transistorer varit tvådimensionella, plana enheter. Intel® 3D Tri-Gate-transistorn har tre grindar kring kiselkanalen i en 3D-struktur, vilket ger en oöverträffad kombination av kraftfull prestanda och minimal strömförbrukning.

Tack vare den nya tekniken kan Intel skapa ännu mer kraftfulla mikroprocessorer med högre prestanda, längre batteritider till lägre kostnad och mer kompakta enheter såsom Ultrabook™.

Upptäck Intel® 22-nm-mikroarkitektur 

Mikroarkitektur för Intel® Atom™ processor

Fortsatta innovationer inom mikroarkitektur ligger bakom Intel® Atom™ processorn, den minsta och mest mångsidiga processorn i Intel familjen. Intel® Atom™ processorn används i en mängd sekundära enheter, såsom netbooks, surfplattor, handdatorer, smarttelefoner, smart tv, Intelligent Systems och hemelektronik. Med processorn får mindre enheter oöverträffad ljud- och videoprestanda.

Intel® MIC-arkitektur

Intel® MIC-arkitektur (Intel® Many Integrated Core) är det senaste genombrottet inom hastighet, prestanda och kompatibilitet för superdatorer, med en topprestanda på upp till en teraflop på en enda krets. Intel MIC-arkitektur använder en hög grad av parallelliserad databehandling och är inriktad på HPC-marknaden (högpresterande databehandling) där man bland annat skapar klimatsimuleringar, finansmodeller, genanalyser och medicinska bilder med hjälp av parallelliserade beräkningar.

Läs mer om Intel® MIC-arkitektur

Relaterade videoklipp

Intel Fellow Mark Bohr diskuterar den nya 14 nm- transistorprocessen och hur tri-gate-flänsarna nu är högre och tunnare, och närmare varandra, vilket ger mer prestanda, mindre aktiv effekt och längre batteritid för bättre datorupplevelse.

Se filmen

Intel® 3D tri-gate-transistorn, och möjligheten till tillverkning i stora volymer, utgör en dramatisk förändring för datorkretsarnas grundläggande struktur. Läs mer om transistorernas historia.

Se filmen

Relaterat material